MUĞLA / BODRUM - Hüseyin Turgut Karabağlı Ortaokulu

OKULUMUZ TARİHÇESİ

BODRUM HÜSEYİN TURGUT KARABAĞLI ORTAOKULU

OKULUN  TARİHÇESİ

Eski kayıtlardan Bodrum’da birisi Çarşı Mahallesi’nde Adliye Camii’nin deniz tarafında hediyelik eşya satılan yerde, 1741 yılında Kızılhisarlı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan ‘’Çarşı Medresesi’’;  diğeri Tepecik Mahallesi’nde Tepecik Camii’nin doğusundaki çay bahçesinin olduğu yerde, 1756 yılında Cafer Paşa tarafından yaptırılan ‘’Tepecik Medresesi’’ ve yine Çarşı Mahallesi’nde bu günkü Güler Mustafa Kızılağaç İlköğretim Okulu ile denizarasındaki düzlükte,1880 yılında yapılan, iki derslikli ilkokul (iptidadiye) ile, iki derslikli ortaokulun (rüştiye) bir arada bulunduğu okul olmak üzere, toplam üç okulun varlığı anlaşılmaktadır. 24.03.1879 Bodrum doğumlu ünlü ney üstadı Neyzen Tevfik’ in babasıHasan Fehmi Efendi ortaokul öğretmeni olarak bu okulda görev yapmıştır. İşte Çarşı Mahallesi’ndeki iki derslikli ilkokul ile iki derslikli ortaokulun bir arada bulunduğu okulun bu günkü Hüseyin Turgut Karabağlı Ortaokulu’nun çekirdeğini oluşturduğu kanaatine varılmıştır. 1935 yılında; taş ve çamurdan yapılmış, kullanılmayan bu üç okul Bodrum Belediyesi’nce yıkılarak bulundukları yerlerdeki düzlükler ve yollar yapılmıştır.

1949 yılına gelinceye kadar Bodrum’ da ortaokul yokmuş. Şehrin esnaf ve varlıklı aileleri çocuklarını çevre il ve ilçelerdeki ortaokullara gönderiyorlarmış.

Bodrum Ortaokulu, 21.10.1949 tarihinde, bu günkü Halk Kütüphanesi ile O’nun güneyindeki Bodrum Belediyesi’ne ait iki binada eğitim öğretime başlamıştır. Bodrum Ortaokulu’nun ilk Müdürü Ziya Tarık IŞITMAN’ dır.

Bodrum Ortaokulu 1950-1951 Eğitim öğretim yılında, onarımı tamamlanan Cumhuriyet İlkokulu’nun ikinci katında taşınmış, eğitim öğretimini burada sürdürmüştür. Bodrum Belediyesi’nin batısında bulunan alana Halkevi yapılmak üzere temel atılmışsa da bu temellerin üzerine Bodrum Ortaokulu binası yapılmıştır. 1952-1953 Eğitim öğretim yılında Bodrum Ortaokulu kendine ait bu binaya taşınarak uzun yıllar eğitim öğretimini burada sürdürmüştür.

Bodrum Ortaokulu’nun 04.07.1952 tarih ve (1) nolu diplomasını 1936 Trabzon doğumlu, Arif Hikmet kızı Teksen Harava almıştır.

16.10.1972 tarihinde Bodrum Ortaokulu çatısı altında ‘’Bodrum Lisesi’’ açılmış, bir süre birlikte eğitim ve öğretime devam etmişlerdir. 1983 yılında Yokuşbaşı Mahallesi’nde Bodrum Lisesi’nin kendi bina inşaatı bitince Bodrum Lisesi ve Bodrum Ortaokulu yeni binaya taşınmışlardır. İki okul, bu binada eğitim öğretime devam etmişlerdir.

Bodrum Ortaokulu binası bir süre boş kalmış, bir süre Bodrum Belediyesi tarafından kullanılmış ve yeni ortaokul binası yapılmak üzere yıkılmıştır. 1993 yılında inşaat bitince 1993 - 1994 Eğitim Öğretim yılı başında Bodrum Ortaokulu yapılan yeni binaya taşınmış ve ‘’Bodrum Merkez Ortaokulu’’ adıyla eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1972-1993 yılları arasında aynı binaları paylaşan Bodrum Ortaokulu ve Bodrum Lisesi tek müdür tarafından yönetilmiştir.

Muğla Valiliği’nin 05.10.1995 tarih ve 420/19676 sayılı onayı ile aynı okulda uzun yıllar öğretmenlik ve müdürlük yapan, Bodrum’da eğitim öğretime ve okullaşmaya sağladığı katkılardan dolayı Hüseyin Turgut Karabağlı’nın adı okula verilerek; Okulun adı ‘’Hüseyin Turgut Karabağlı Ortaokulu’’ olmuştur.

18.08.1997 tarihli Yasa ile zorunlu ilköğretimin sekiz yıla çıkarılması sonucu okulun adı Hüseyin Turgut Karabağlı İlköğretim Okulu olmuştur.

Pamukkale Üniversitesi İnşaat Fakültesi, 2005 yılında kullanılan okul binasının depreme dayanıksız olduğunu tespit ederek yıkımına karar vermiştir. Okul, bu tarihten itibaren Kumbahçe Mahallesi Paşa Tarlası Sokakta bulunan eski Su Ürünleri Enstitüsü binasına taşınmıştır. Burada Hüseyin Turgut Karabağlı İlköğretim Okulu olarak 14.06.2012 tarihine kadar eğitim ve öğretimine devam etmiştir.

Resmi Gazetenin 11.04.2012 tarih ve 28621 sayısında yayınlanan 30.03.2012 tarihi 2687 sayılı kanun gereğince Muğla Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 14.06.2012 tarih ve 100/14227 sayılı onayı ile Hüseyin Turgut Karabağlı Ortaokulu olarak halen 463 öğrencisi ve 29 öğretmeni ile Eğitim -Öğretim çalışmalarına devam etmektedir.

Yayın: 25.09.2023 - Güncelleme: 26.09.2023 12:03 - Görüntülenme: 62